Det här är framefotboll

Vi har skapat tre filmer som vi hoppas kommer inspirera och motivera till att antingen börja spela framefotboll eller starta ett eget lag. I filmerna får du ta del av allt mellan träning, regler och glädje!

Full fart med framefotboll

Framefotboll utvecklades i England år 2014. Sedan dess har sporten spritt sig över världen och nu har den äntligen kommit till Sverige. 

Filmen finns även med engelsk (english) eller arabisk (العَرَبِيَّة) textning.

Vad är framefotboll och hur spelas det?

Framefotboll är för dem som använder bakåtvänd rollator, så kallad walking frame, för att ta sig fram. Framefotboll spelas på lämpligt underlag och i matcherna är det upp till fem spelare i varje lag.

Filmen finns även med engelsk (english) eller arabisk (العَرَبِيَّة) textning.

Så tränar du framefotboll

Här går vi igenom några av de populäraste övningarna: Framestopp, hinderbana och passningsringen. Dessutom ger erfarna framefotbollstränare sina bästa tips.

Filmen finns även med engelsk (english) eller arabisk (العَرَبِيَّة) textning.

Framefotboll handboken

Denna handbok är framtagen för att ge fler barn och ungdomar möjlighet att få utföra en av världens största idrott, fotboll. Läs den här på nätet eller ladda ner den. Du kan också beställa hem handboken (gratis) genom att kontakta oss.

Så startade framefotbollen

Åtta barn, den entusiastiske fotbollstränaren Richard Seedhouse och en parasportorganisation. Det var de som såg till att framefotbollen växte fram i England.

Vårt mål är att få hit alla barn med en funktionsnedsättning och sätta i gång och spela fotboll. Det säger fotbollstränaren Richard Seedhouse i en Youtubevideo från 2014. Han var då utvecklingschef, samt huvudtränare för barn med funktionsnedsättning, i fotbollsklubben Coundon Court utanför Birmingham i England. Richard Seedhouse, som tyvärr dog plötsligt redan 2017, var avgörande för framefotbollens födelse och utveckling.

Richard Seedhouse

Till en början samlade han alla barn med olika funktionsnedsättningar för att spela fotboll tillsammans. Men när allt fler barn anslöt delade han upp dem i olika träningsgrupper utifrån deras fysiska förutsättningar för att de bättre skulle kunna spela på lika villkor. Tillsammans med parasportorganisationen CP Sport ordnades ett Kickstarterevent och när klubben hade åtta spelare som behövde en frame för att gå startades världens första framefotbollslag – Coundon Court FC Frame Football – i oktober 2013.

Viktigast att ha roligt

– Det viktigaste är att ha roligt. Vi pratar med både barnen och föräldrarna för att ta reda på vad som funkar och inte, så att träningarna kan bli så bra som möjligt, säger Richard Seedhouse.

Laget tränade och spelade inofficiella vänskapsmatcher under året som följde och framefotbollen utvecklades. Men bara inom en och samma klubb. I juni 2014 bjöd CP Sport in till en prova-på-dag i framefotboll för barn som använde frames för att gå.

Sam Turner var en av dem som var på plats. Han arbetade då som nationell fotbollsutvecklare på CP Sport och utvecklade reglerna för framefotboll.

– Under dagen samlade vi in spelarnas, tränarnas och föräldrarnas synpunkter på reglerna för spelet och såg även över planyta, underlag och boll. Barnen ska självklart spela fotboll och ha kul, men samtidigt behöver matchspelet regler och hjälpmedlen stärka barnets fysiska utveckling och inte riskera att skada dem, berättar Sam Turner.

Världens första framefotbollsturnering

Ett år senare, i juni 2015, bildades den nationella föreningen Frame Football Foundation av Richard Seedhouse och fotbollsteamet på Coundon Court FC. De bjöd in alla barn och unga som behövde en frame för att gå till världens första framefotbollsturnering. 22 spelare från hela Storbritannien kom. Under året som följde startades tio nya framefotbollslag, främst i Storbritannien men även på Irland och på Malta, och nationella utvecklingsdagar drogs i gång för att försöka sprida sporten ännu mer. 

»Många spelare hade aldrig tidigare sett andra barn med frame och här har vi samlat minst 50 spelare.«

– Många spelare hade aldrig tidigare sett andra barn med frame och här har vi samlat minst 50 spelare med frame, säger Richard Seedhouse i en Youtubevideo från den nationella utvecklingsdagen hösten 2016. 

Charlie, en av spelarna vars lag Basildon vann turneringen för spelare i 13–16-åldern, säger i samma video: 

– Det var fantastiskt att vinna! Äntligen! Även om jag inte gjorde något mål så gjorde jag en assist. Men det spelar ingen roll med målen så länge man är med och hjälper till. 

Utvecklingsdagarna spelas på S:t Georges Park, en symbolisk och viktig plats för den engelska fotbollen då det är där landslagen samlas innan sina matcher. De gav önskat resultat. Redan året efter fanns det 35 lag i Storbritannien. Nu håller man även på att utveckla framefotboll för vuxna i England och framefotboll för barn växer i hela världen.

Framefotboll världen runt

– Framefotbollen finns i Europa, Amerika och Asien – som Malta, Malaysia, Japan, Kanada, Tyskland, Polen, Danmark och Sverige, säger Sam Turner.

Sedan 2017 är han ansvarig för framefotbollens utveckling internationellt på IFCPF, en organisation för alla former av fotboll för personer med cerebral pares.

– Tidigare fick de här barnen alltid stå åt sidan. I dag kan de spela fotboll på lika villkor, säger Sam Turner.