Starta upp verksamhet

Vill du ha stöd att komma igång? Ett första steg i processen är ett uppstartsmöte där vi tillsammans kartlägger och gör en individuell plan utifrån era förutsättningar. 
Vi kan även hjälpa till att koppla ihop dig med din lokala förening ifall du är intresserad utav att bli ledare inom framefotbollen.

Kontakta oss så berättar vi mer!

Övningsbank

Vi har skapat en övningsbank för att ge framefotbollsledare tips och alternativ på övningar som man kan använda under en framefotbollsträning. Allt fler föreningar väljer nu att starta upp framefotboll ute i Sverige, och med det kommer även nya övningar att skapas. Har du en övning som du vill lägga till i övningsbanken? Tveka då inte på att skriva till oss så lägger vi till er övning i övningsbanken.
Inga övningar är fel utan det gäller att vara lösningsorienterad när det gäller nya övningar, och se att allting är möjligt.

Klicka här för att komma till övningsbanken.

Läs om fotbollsklubbarnas uppstart av framefotboll

Mathias Carlzon tog initiativ till en framefotbollsverksamhet i den lokala klubben Hestrafors IF när hans son ville börja spela. Magnus Kindbom är ordförande i IFK Västerås och såg till att den stora klubben startade en sektion för framefotboll. Hör dem berätta om sina erfarenheter.

Mathias Carlzon är initiativtagare till Framefotboll i Sjuhärad som resulterat i att Hestrafors IF startat en egen framefotbollssektion.

Mathias Carlzon

»Jag har en son som har olika funktionsnedsättningar. För att han ska kunna idrotta och träffa kompisar behöver vi i dag åka till Göteborg eller Borås. Vi bor i Bollebygd så det blir en bit att åka.

Fotboll finns ju överallt och jag kände att just fotboll borde kunna finnas även för min son på närmare håll än Göteborg eller Borås. Så jag ­pratade med fotbollsklubben hemma, Hestrafors IF, och de var positiva till att vi startade.

Vi har precis dragit i gång men alla har varit så glada och positiva så jag upplever inget som svårt. Roligast har varit att se alla glada barn och träffa andra familjer i lite liknande situation. Man är faktiskt lite isolerad när man har ett barn som inte är som alla andra. Skönt att träffa andra familjer med liknande situation och där förståelsen är högre.

Jag gör det för att min son ska få kompisar och en meningsfull fritid. Men jag gör det även för att träffa andra föräldrar och bryta isoleringen.

Alla är välkomna i idrottsvärlden och det skapar gemenskap. Vi är alla olika. Det är viktigt att visa omvärlden och bryta isolering och utanförskap. Fotboll är fotboll vare sig man använder huvud, fot eller frame.«

Magnus Kindbom är ordförande i fotbolls­klubben IFK Västerås som startat en egen framefotbollssektion.

Magnus Kindbom

»Jag är ordförande i IFK Västerås som är en klubb med omkring 350 medlemmar. För några år sedan började vi prata om hur vi bättre skulle kunna leva upp till vår vision att så många som möjligt ska ha kul med fotbollen så länge som möjligt. Vi bestämde oss för att bredda vår verksamhet och ­­­satsa både på framefotboll och five-a-side, ­vilket är en typ av fotboll för personer med synnedsättning. 

– På vår första träning i framefotboll var ett barn lite bekymrat när han kom. Han sa: »Jag kan inte spela fotboll.« Men han lyckades göra mål på träningen och efteråt sa han: »Jag visste inte att jag var så här bra!« Det gav mig mycket motivation att fortsätta. 

– Vår ambition är att hålla träningar minst en gång i månaden och det kommer ungefär sju till tio spelare varje gång. Parasportföreningen IFAH med sitt framefotbollsprojekt har hjälpt oss att hålla i de första träningstillfällena. Nu ska vi börja lotsa in några spelare från vårt ungdomslag som tränare. Precis som i all vår verksamhet bygger även detta på att ideella krafter vill vara med och driva verksamheten.

– Vi har bara fått positiva reaktioner på vår satsning. Jag hoppas att alla spelare i klubben kan mötas på våra gemensamma IFK-dagar. Dessutom hoppas jag att sporten växer i Sverige så att vårt framefotbollslag kan möta andra lag i Sverige. Det viktigaste är att alla spelare får möjlighet att röra på sig och spela fotboll utifrån sina förut­sättningar.«