Starta upp verksamhet

På den här sidan har vi samlat exempel på hur olika föreningar har startat upp framefotboll på sina orter.

Utbildning inom parafotboll

Svenska Fotbollsförbundet har skapat en tränarutbildning för dig som är tränare inom parafotbollen och framefotbollen.

SvFF:s tränarutbildning parafotboll (SvFF TUPA) vill inspirera dig till att fortsätta vara engagerad inom svensk fotboll och ge dig möjlighet att höja din kompetens som tränare. SvFF TUPA vänder sig till dig som är tränare för spelare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning.

Din insats som tränare betyder mycket för svensk fotboll och alla barn, ungdomar och vuxna som du träffar i din vardag. Varje spelare, oavsett om hen har en funktionsnedsättning eller inte, har rätt till en god miljö som präglas av omtanke och där var och en respekteras och bemöts på bästa sätt utifrån sina förutsättningar – i svensk fotboll är alla välkomna!

Klicka på följande länk för att lära dig mer om framefotboll och parafotboll: www.jagarfotbollsspelare.se

Om du vill ha stöd mer att starta upp framefotboll kan du kontakta Svenska Fotbollsförbundet genom att klicka här.
Du kan även kontakta ditt lokala Parasport distrikt för stöd genom att klicka här.

Läs och se om föreningars uppstart av framefotboll

Mathias Carlzon tog initiativ till en framefotbollsverksamhet i den lokala klubben Hestrafors IF när hans son ville börja spela. Magnus Kindbom är ordförande i IFK Västerås och såg till att den stora klubben startade en sektion för framefotboll. Föräldrarna Emelie och Peter har startat upp Norrlandskustens Framefotbollsklubb, hör dem berätta om sina erfarenheter.

Se möjligheterna med framefotboll – IFK Västerås

Se när ledarna Magnus och Sandra berättar om IFK Västerås uppstart av framefotboll.

Anrika fotbollsföreningen IFK Västerås visar på möjligheterna att starta upp ett framefotbollslag i föreningen. När deras vision är att så många som möjligt ska ha kul med fotbollen så länge som möjligt är det en självklarhet för dom att öppna upp för ännu fler in till fotbollsvärlden. Att det är en utmaning att hitta ideella krafter råder det inga tvivel om men att ha engagemang, vilja och ett driv. Det gör skillnad för att kunna fortsätta ha verksamhet och inte minst när man ser utvecklingen och glädjen hos spelarna. Helt rätt fokus i IFK Västerås!

Norrlandskustens Framefotbollsklubb, från dröm till verklighet

Möt Norrlandskustens Framefotbollsklubb i denna video och låt dig inspireras. Föräldrarna Emelie och Peter berättar hur dem gick till väga för att starta upp framefotboll i Timrå.

Hannes drömmer om att få spela fotboll, precis som brorsan, att få tillhöra ett lag och göra det han älskar. I Timrå där han bor ekar det tomt med fotbollslag som möjliggör att spela med sin rollator som han använder som gånghjälpmedel i vardagen. Nu har föräldrarna Peter och Emelie startat en egen förening från grunden.

Denna filmen är gjord för att förhoppningsvis inspirera och vägleda just dig till att ta steget att starta en egen framefotbollsverksamhet, där just du bor. Emilie sätter ord på vart man kan få stöd om man vill starta upp och Peter berättar vad det betyder att vara framefotbollstränare. Största utmaningen för NK FFK har varit att kunna erbjuda rollatorer för spelare som ej har, och där är vi, IFAH Parasport, väldigt glada över att ha kunnat hjälpa till. Tack vare vårt Arvsfondsprojekt har vi kunnat köpa in rollatorer och bistå med till just Norrlandskustens Framefotbollsklubb.

Mathias Carlzon – Hestrafors IF

Mathias Carlzon är initiativtagare till Framefotboll i Sjuhärad som resulterat i att Hestrafors IF startat en egen framefotbollssektion.

»Jag har en son som har olika funktionsnedsättningar. För att han ska kunna idrotta och träffa kompisar behöver vi i dag åka till Göteborg eller Borås. Vi bor i Bollebygd så det blir en bit att åka.

Fotboll finns ju överallt och jag kände att just fotboll borde kunna finnas även för min son på närmare håll än Göteborg eller Borås. Så jag ­pratade med fotbollsklubben hemma, Hestrafors IF, och de var positiva till att vi startade.

Vi har precis dragit i gång men alla har varit så glada och positiva så jag upplever inget som svårt. Roligast har varit att se alla glada barn och träffa andra familjer i lite liknande situation. Man är faktiskt lite isolerad när man har ett barn som inte är som alla andra. Skönt att träffa andra familjer med liknande situation och där förståelsen är högre.

Jag gör det för att min son ska få kompisar och en meningsfull fritid. Men jag gör det även för att träffa andra föräldrar och bryta isoleringen.

Alla är välkomna i idrottsvärlden och det skapar gemenskap. Vi är alla olika. Det är viktigt att visa omvärlden och bryta isolering och utanförskap. Fotboll är fotboll vare sig man använder huvud, fot eller frame.«

Magnus Kindbom – IFK Västerås

Magnus Kindbom är ordförande i fotbolls­klubben IFK Västerås som startat en egen framefotbollssektion.

»Jag är ordförande i IFK Västerås som är en klubb med omkring 350 medlemmar. För några år sedan började vi prata om hur vi bättre skulle kunna leva upp till vår vision att så många som möjligt ska ha kul med fotbollen så länge som möjligt. Vi bestämde oss för att bredda vår verksamhet och ­­­satsa både på framefotboll och five-a-side, ­vilket är en typ av fotboll för personer med synnedsättning. 

– På vår första träning i framefotboll var ett barn lite bekymrat när han kom. Han sa: »Jag kan inte spela fotboll.« Men han lyckades göra mål på träningen och efteråt sa han: »Jag visste inte att jag var så här bra!« Det gav mig mycket motivation att fortsätta. 

– Vår ambition är att hålla träningar minst en gång i månaden och det kommer ungefär sju till tio spelare varje gång. Parasportföreningen IFAH med sitt framefotbollsprojekt har hjälpt oss att hålla i de första träningstillfällena. Nu ska vi börja lotsa in några spelare från vårt ungdomslag som tränare. Precis som i all vår verksamhet bygger även detta på att ideella krafter vill vara med och driva verksamheten.

– Vi har bara fått positiva reaktioner på vår satsning. Jag hoppas att alla spelare i klubben kan mötas på våra gemensamma IFK-dagar. Dessutom hoppas jag att sporten växer i Sverige så att vårt framefotbollslag kan möta andra lag i Sverige. Det viktigaste är att alla spelare får möjlighet att röra på sig och spela fotboll utifrån sina förut­sättningar.« 

Övningsbank

Vi har skapat en övningsbank för att ge framefotbollsledare tips och alternativ på övningar som man kan använda under en framefotbollsträning. Allt fler föreningar väljer nu att starta upp framefotboll ute i Sverige, och med det kommer även nya övningar att skapas. Har du en övning som du vill lägga till i övningsbanken? Tveka då inte på att skriva till oss så lägger vi till er övning i övningsbanken.
Inga övningar är fel utan det gäller att vara lösningsorienterad när det gäller nya övningar, och se att allting är möjligt.

Klicka här för att komma till övningsbanken.