Reglerna

Reglerna för framefotboll liknar dem för futsal, men det finns också skillnader. Här är ett urval.

  • Planens storlek är flexibel beroende på spelarnas ålder och antal. Ju fler och äldre spelare, desto större plan. Planen kan vara maximalt 50 meter och minimum 20 meter på längden. Max och minimimått för bredden är 35 till 13 meter.
  • I match ska det vara maximalt fem spelare i varje lag varav en är målvakt som också använder frame. Spelarbyte kan ske när som helst. Det går också att spela tre mot tre eller fyra mot fyra så länge bägge lagen och domaren är överens. Speltiden är antingen två halvlekar om tio minuter vardera. Eller fyra perioder om fem minuter vardera.
  • Framen behöver ha fyra hjul och vara utan skarpa kanter. Spelunderlaget ska helst inte vara för mjukt så att det går lätt att ta sig fram i framen. När det gäller bollen är en lätt boll av futsalmodell att föredra.
  • Kontakt med både frame och fötter är tillåtet. När bollen går ut över sidlinjen dömer domaren inspark i stället för inkast. Målen i framefotboll är mindre än ett fullstort fotbollsmål. Matchmåtten är 3,66 meter i bredd och 1,8 meter i höjd.
  • Vissa framefotbollsspelare kan behöva lite extra assistans ute på planen. Även det är tillåtet så länge bägge lagen och domaren är överens innan matchen startar.

Läs mer om det internationella regelverket för framefotboll.

Foto: Ari Luostarinen

Utrustning

Fem frågor & svar om framen.

Hur ser en frame ut?

Det finns flera olika modeller. Gemensamt är att den behöver ha fyra hjul och vara utan skarpa kanter.

Måste jag ha en speciell frame för att spela framefotboll?

Nej, de allra flesta spelar i sin egen bakåtvända rollator eller gåstol som de använder till vardags.

Finns det en speciell frame för framefotboll?

I England har hjälpmedelsföretaget Quest utvecklat en så kalllad gameframe för framefotboll. Robert Henshaw, från företaget Quest, förklarar: »Gameframen är lättare att manövrera, svårare att välta, har större utrymme för fötterna, rörliga hjul och det finns heller inga tvärbalkar där bollen kan fastna.«

Hur får jag tag på en frame?

Kontakta habiliteringen på din ort. Fysioterapeut och/eller arbetsterapeut hjälper dig att prova ut en passande frame.

Vilka tillverkar frames?

Det finns flera olika företag som tillverkar och/eller säljer frames. Här är tre exempel:

Tina Andersson, ortopedingenjören

Tina Andersson är ortopedingenjör och har gjort ankelfotortoser till flera olika framefotbollsspelare.
Sitter i styr­gruppen för CPUP (nationellt uppföljningsprogram för cerebral pares).

»Jag är ortopedingenjör. Det innebär att jag designar och gör ortoser till barn och unga med någon form av nedsatt rörelseförmåga. Ortoserna ska sätta kroppen i ett läge så att den kan jobba så effektivt och bra som möjligt. För att det ska fungera behöver jag lyssna in barnens önskemål och ta reda på så mycket som möjligt om dem. Vad är viktigt? Vad är roligt? Vilka intressen har de?

Jag hörde talas om framefotboll för första gången från ett barn som var hos mig för att prova ut ortoser. Jag visste inte ens att det fanns och blev så glad. Jag frågade om jag fick komma på en träning. Det var fascinerande att se barnen använda ortoserna in action. Jag vågade nästan inte titta. Min yrkeskunskap sattes verkligen på prov och sedan dess har jag inte kunnat släppa det.

Jag började fundera på hur ortoserna hjälpte eller hindrade spelarna och såg saker som ­behövde ändras. Om framefotboll är det roli­g­aste de gör under veckan behöver de ha ortoser som fungerar bra i den situationen. Aktivitet och delaktighet är vad hela mitt uppdrag går ut på. Där är verkligen framefotboll pricken över i:et.«